Jaka dieta uchroni nas przed anemią?
17 czerwca 2018Blada cera, zmęczenie, brak koncentracji – to mogą być objawy anemii. W zapobieganiu anemii i jej leczeniu bardzo ważna jest właściwa dieta.
Niezbędne są w niej produkty zawierające substancje, dzięki którym procesy krwiotwórcze przebiegają bez zakłóceń. Co powinno znaleźć się na talerzu, by zachować dobrą formę? Poznaj zasady diety, która chroni przed anemią? Aby uchronić się przed anemią powinniśmy spożywać przede wszystkim produkty zawierające żelazo.
Żelazo to bowiem składnik hemoglobiny, która odpowiada za odpowiednie dotlenienie organizmu. Od tego, ile go mamy, zależy poziom czerwonych ciałek we krwi, prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, odporność.
Dodaje energii, poprawia myślenie. Gdzie go szukać?W czerwonym mięsie, wątrobie, warzywach strączkowych, brokułach, szpinaku.
Żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne, ale za to są one mniej kaloryczne. Dzienną dawkę (16–19 mg kobiety, 15 mg – mężczyźni) pokryje urozmaicona dieta.