Szczepionki żywe a zabite

Obecnie stosuje się praktycznie dwa rodzaje szczepionek: z drobnoustrojami żywymi i martwymi. Jaka jest różnica w procesie ich wytwarzania? W przypadku szczepionek zawierających drobnoustroje żywe pierwszym krokiem jest namnożenie odpowiednich bakterii. Następnie ulegają one zebraniu oraz zagęszczeniu.
Przeczytaj również: Czy alkohol może powodować alergię?
Tak przygotowana szczepionka ulega procesowi oczyszczenia oraz nałożenia na odpowiedni środek. Szczepionki zawierające żywe drobnoustroje są bezpieczne, ponieważ zastosowane patogeny pozbawiono zjadliwości. W dodatku ten typ szczepionek uchodzi za bardzo skuteczny.
Przeczytaj również: Co może być objawem alergii?
Produkcja szczepionek z drobnoustrojami martwymi przebiega podobnie. Z tą tylko różnicą, że bakterie inaktywowane są za pomocą wysokiej temperatury. Niekiedy do unieszkodliwiania patogenów stosuje się związki chemiczne, jak np.
Przeczytaj również: Jak leczyć pokrzywkę?
formaldehyd lub promieniowanie. Ważne jest przy tym przestrzeganie określonych procedur, ponieważ każdy typ bakterii czy innych drobnoustrojów wykazują się różną wrażliwością na poszczególne parametry.
